Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στον «ιππικό» ρυθμό του κορεάτη


Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ και το έντυπο φυλλάδιο για αυτή τη διδασκαλία.

 
Ολοκληρώνοντας στο μάθημα της γλώσσας την ενότητα 7, με θέμα τη μουσική, θα ήθελα να βλέπαμε λίγο και κάτι πιο σύγχρονο από μουσικής απόψεως. Συγκεκριμένα το τραγούδι που ίσως ακούγεται περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα τους τελευταίους μήνες, με τον τίτλο «Gangnam style» (γκαγκναμ στάιλ ελληνιστί).

Υπάρχει άραγε κάποιος ο οποίος δεν το έχει ακούσει ακόμα; Πρόκειται για ένα κορεάτικο κομμάτι το οποίο απέκτησε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα μέσα από την ιστοσελίδα του στο YouTube.


Στις 10 Ιανουαρίου το βράδυ, που το έλεγξα για τελευταία φορά, αναφέρει ότι το έχουν δει 1.157.247.815 άνθρωποι, ένας αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει όλα τ’ άλλα τραγούδια του συγκεκριμένου δημοφιλούς ιστοχώρου σε θεαματικότητα, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του το “Baby” (818.167.243 θεάσεις), γνωστό και αμφιλεγόμενης αισθητικής τραγούδι του Justin Bieber

Επίσης μέχρι σήμερα το τραγούδι έχει φτάσει στην κορυφή των επιτυχιών σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.
Το περιεχόμενο του τραγουδιού σατιρίζει τον τρόπο ζωής σε μια πλούσια περιοχή της Σεούλ (πρωτεύουσα της νοτίου Κορέας) ονόματι Γκάγκναμ από την οποία είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του τραγουδιού. Μπορεί βέβαια το νόημα των στίχων του να γίνεται αντιληπτό μόνο από όσους μιλούν κορεάτικα και είναι εξοικειωμένοι με τη ζωή στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, όμως παρόλα αυτά ο ράπερ Psy (Πι ες γουάι ελληνιστί) έχει καταφέρει να παρασύρει ολόκληρο τον κόσμο στον ρυθμό της μουσικής του.
Η μανία για τον χορό «του ιππέα» έχει καταλάβει ακόμα και αρχηγούς κρατών, ενώ δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον συμπατριώτη του Psy, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος σε δημόσια εμφάνιση προσπάθησε να μιμηθεί τις χορευτικές κινήσεις του τραγουδιού και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο τραγούδι «δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη». Παράλληλα έχρισε τον τραγουδιστή «πρέσβη καλής θελήσεως»!
Ποιος είναι όμως αυτός ο 35χρονος ράπερ Psy; Το πραγματικό του όνομα είναι Παρκ Ζάε Σανγκ και είναι παιδί πλούσιας οικογένειας από το Γκάνγκναμ της Σεούλ. Στο σχολείο ο Παρκ ήταν ο «γελωτοποιός της τάξης», που έκανε συνεχώς αστεία και πειράγματα.
Όταν ήταν 15 ετών, είδε ένα βίντεο από συναυλία του συγκροτήματος Queen (διάσημο συγκρότημα από τη δεκαετία κυρίως του ’70 και ’80), το οποίο ξύπνησε το πάθος του για μουσική. Λίγα χρόνια αργότερα πήγε στην Αμερική για σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα του, που είχε δισκογραφική εταιρεία. Παράτησε όμως τις σπουδές του για να ασχοληθεί με τη μουσική που τόσο λάτρευε.
Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, στο οποίο οι κορεάτικες αρχές του επέβαλαν πρόστιμο για το «ανάρμοστο περιεχόμενό» του. Ο Psy αρχίζει από τότε να καθιερώνεται στην πατρίδα του ως ένας «παράξενος» και αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του συνεχίζει να προκαλεί συχνά με τα «άσεμνα» τραγούδια του.  Το δεύτερό του άλμπουμ το 2002 προκαλεί αντιδράσεις και απαγορεύεται η πώλησή του σε άτομα κάτω των 19 ετών.  Το 2003, ωστόσο, με τον τρίτο του δίσκο, γνωρίζει επιτυχία στη χώρα του.
Για μερικά χρόνια στη συνέχεια αναγκάζεται να παρατήσει τη μουσική λόγω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που του επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Το 2010 επανέρχεται πάλι στη μουσική σκηνή με δύο νέα άλμπουμ και με το τραγούδι «Right Now» το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία. 

Ενδιαφέρον έχει βέβαια, ότι το συγκεκριμένο κομμάτι απαγορεύθηκε από το κορεάτικο υπουργείο Ισότητας των Φύλων και Οικογενείας, λόγω των «άσεμνων» στίχων του.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, μπορεί να βρει κανείς τους στίχους του τραγουδιού σε αγγλική μετάφραση, για να διαπιστώσει ότι το τραγούδι λέει μεταξύ άλλων:  Who are you to worry about me? Mind your business. Forget it and jump! RIGHT NOW! I'm not gonna be discouraged. I'm not going to surrender. «Επαναστατικά» λόγια δηλαδή, μάλλον κάποιου εφήβου, ενάντια πιθανόν στους γονείς του ή την κοινωνία.
Είναι βέβαια άξιο απορίας γιατί οι στίχοι αυτοί να ενοχλήσουν τόσο τις κορεάτικες αρχές, αλλά προφανώς θα είχαν τους λόγους τους. Από την άλλη, τέτοιου είδους «απαγορεύσεις», συνήθως το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να προσφέρουν μια δωρεάν διαφήμιση στο εν λόγω τραγούδι και σ’ αυτόν που το τραγουδάει.
Εν έτει 2013 ο Psy συνεχίζει να παρασέρνει εμάς αλλά και όλο τον πλανήτη στο ρυθμό του. Θα καταφέρει ωστόσο με τη μουσική του, να μείνει διαχρονικά στην επικαιρότητα και να εδραιωθεί στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα ή μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ξεχαστεί το όλο θέμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με τόσα άλλα δημοφιλή τραγούδια (κλασσικό παράδειγμα εδώ είναι το Mambo Nr5”). Αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να μας δείξει.

Πηγές: Wikipedia, YouTube, «Έθνος της Κυριακής» (30 Δεκ 2012) σεάρθρο της Πανσεληνά Ε.  
Γιώργος Π. Μαρκατάτος
Εργασίες:

  1. Βρείτε επιπλέον πληροφορίες για την περιοχή Gangnam της Σεούλ.
  2. Γιατί ο τίτλος του άρθρου αναφέρει τον «ιππικό» ρυθμό του κορεάτη;
  3. Γράψτε με λίγα λόγια, γιατί νομίζετε εσείς ότι το τραγούδι Gangnam style έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου