Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Παιδικά δωμάτια

Από την Κένυα στο Κεντάκι και από τα σκουπίδια σε ροζ δωμάτια. Παιδιά από όλο το κόσμο , διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές τάξεις, όλα μαζί κάτω από τον φακό του φωτογράφου James Mollison .

Ένα σοκαρίστικο έργο που δείχνει την ανισότητα ανάμεσα σε παιδιά. 
Αν είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά.
Το βιβλίο του ονομάζεται "Where Children Sleep"  δηλαδή "που κοιμούνται τα παιδιά".

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να το δείτε ολόκληρο στην αυθεντική του έκδοση.



 


Όταν ζητήθηκε από το φωτογράφο James Mollison να κάνει ένα project σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, του ήρθε στο μυαλό το παιδικό του δωμάτιο. Η εξέλιξη αυτής της ιδέας ήταν το "Where Children Sleep". Οι φωτογραφίες που έβγαλε απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.
children-sleep-nepal
Indira (7 ετών) - Νεπάλ. Μοιράζεται το στρώμα της, το μοναδικό στο σπίτι, με τα αδέρφια της. Από 3 χρονών δουλεύει 6 ώρες την ημέρα, πάει σχολείο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.

children-sleep-tokyo
Kaya (4 ετών) - Τόκιο. Μένει με τους γονείς της σε ένα μικρο διαμέρισμα και στο δωμάτιο της έχει πολλά φορέματα, παλτά, κούκλες και περούκες, Ονειρεύεται να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια όταν μεγαλώσει.

where-children-sleep-china
Dong (9 ετών) - Κίνα. Μοιράζεται το δωμάτιο του με την οικογένεια του. Αγαπάει το τραγούδι, και τα απογεύματα βλέπει λίγη τηλεόραση και κάνει τα μαθήματα του για το σχολείο. Το όνειρο του είναι να γίνει αστυνομικός.

where-children-sleep-army-kentucky
Joey (11 ετών) - Κεντάκι, Η.Π.Α. Όταν ήταν 7 χρονών, πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι. Του αρέσει να κυνηγάει με τον πατέρα του, και έχει 2 δικά του πιστόλια και ένα τόξο. Το κατοικίδιο του είναι μια σαύρα με την οποία του αρέσει να βλέπουν μαζί τηλεόραση τα απογεύματα.

children-sleep-kentucky-blond-girl
Jasmine (4 ετών) - Κεντάκι, Η.Π.Α. Μένει με την οικογένεια της σε ένα μεγάλο σπίτι σε μια φάρμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Για τους διαγωνισμούς αυτούς εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή.

children-sleep-african
Lamine ( 12 ετών) - Σενεγάλη. Μοιράζεται το δωμάτιο του με άλλα αγόρια. Τα κρεβάτια δεν είναι άνετα και έχουν τούβλα αντί για πόδια σαν στήριγμα. Δουλεύουν κάθε μέρα από τις 6 το πρωί σε χωράφια μέχρι το απόγευμα όπου διαβάζουν το Κοράνι.

where-children-sleep-young-girl-brazil
Thais (11 ετών) - Βραζιλία. Μοιράζεται το δωμάτιο της με την αδερφή της. Είναι συνηθισμένη σε συμμορίες και χρήση ναρκωτικών στην γειτονιά. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει μοντέλο όπως πολλά κορίτσια απο την Βραζιλία.

where-children-sleep-palestina
Douha (10 ετών) - Παλαιστίνη. Μένει σε κατασκήνωση προσφύγων με τα 11 αδέρφια της και μοιράζεται το δωμάτιο με τις 5 αδερφές της. Ο αδερφός αυτοκτόνησε σε επίθεση ενάντια στο Ισραήλ.

where-children-sleep-new-york
Jamie (9 ετών) -Νέα Υόρκη. Μένει σε ρετιρέ στην 5η λεωφόρο. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος σαν τον πατέρα του και πηγαίνει σε ιδιωτικό δημοφιλές σχολείο όπου μαθαίνει οικονομικά. Κάνει μαθήματα τζούντο και κολύμβησης.

where-children-sleep-little-boy
Roathy (8 ετών) - Καμπότζη. Το στρώμα του , όπου και μένει, είναι σε σκουπίδια και το κρεβάτι του είναι παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Το μόνο του γεύμα είναι το πρωινό. Κάνει μπάνιο μαζί με άλλα παιδιά σε τοπικό φιλανθρωπικό κέντρο πριν να φύγει για τη δουλειά του όπου ψάχνει πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τα οποία και πουλάει σε εταιρεία ανακύκλωσης.

where-children-sleep-kenya
Nantio (15 ετών) - Κένυα. Μέλος της φυλής Rendille . Μένει σε σκηνή φτιαγμένη από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί όταν μεγαλώσει με πολεμιστή . Καθημερινά προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.

where-children-sleep-italy-homeless
Άστεγο παιδί - Ρώμη, Ιταλία. Μένει σε στρώμα στην ύπαιθρο. Η οικογένεια του και αυτός δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να βρουν κανονικές δουλειές. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων και κανείς τους δεν είναι μορφωμένος.


μετάφραση /επιμέλεια: Natalie Sampas www.childit.gr

Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο στα αγγλικά με σχόλια του φωτογράφου James Mollison σχετικά με τη δουλειά που έκανε στο "Where Children Sleep"

Εργασίες

  1. Προσπάθησε να περιγράψεις για κάθε μία περίπτωση, το παιδί που βλέπεις και το "δωμάτιό του".
  2. Τι συναισθήματα σου προκαλεί κάθε περίπτωση η εικόνα του παιδιού και του "δωματίου" ξεχωριστά;
  3. Θα μπορούσες να βγάλεις κάποια συμπεράσματα για το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού, παρατηρώντας το "παιδικό του δωμάτιο";

Παρακάτω έγραψα ένα μικρό ποιηματάκι, σε μία φάση ποιητικής μου έμπνευσης. 
Το συνοδεύω και με μία εικόνα που βρήκα τυχαία και επεξεργάστηκα στο διαδίκτυο.
Θα μπορούσες και εσύ να γράψεις ένα μικρό ποίημα για το δωμάτιό σου καθώς και να κάνεις μια ζωγραφιά για αυτό;
Δε χρειάζεται να είναι κανένα αριστούργημα, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κάτι απλό και ευχάριστο.

Το παιδικό μου δωμάτιο

Στο παιδικό δωμάτιο
ζω τη μισή ζωή μου.
Εκεί κοιμάμαι, εκεί ξυπνώ
παίζω μα και δουλεύω.
Εκεί γελώ, εκεί πονώ
καμία φορά εκεί κλαίω.

Το παιδικό δωμάτιο
είν' το δικό μου σπίτι.
Μα οι κανόνες του αυστηροί
που πρέπει να τηρήσεις.
Πάντα καλοδεχούμενος
μπαμπά, μαμά και φίλε
Μ' αλίμονό σου αν θα μπεις
χωρίς να με ρωτήσεις.


Παρακάτω υπάρχουν κάποιες προτάσεις διακόσμησης για ένα "σύγχρονο" παιδικό δωμάτιο από την εταιρία DecoBook www.decobook.gr

Παρατηρήστε τις εικόνες, διαβάστε το κείμενο.
Παρατηρείτε ομοιότητες και διαφορές με τα παιδικά δωμάτια που είδαμε πριν;

Ιδέες διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο

Ιδέες διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιοΔιαμορφώστε ένα χώρο δημιουργίας και διασκέδασης , ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών σας.







Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από τη διακόσμηση του δωματίου των ενηλίκων.
Το παιδικό δωμάτιο αποτελεί για τα παιδιά ζωτικό χώρο, που περνούν πολλές ώρες εκεί παίζοντας, μελετώντας, ακούγοντας μουσική, χαλαρώνοντας.
Παιδικό δωμάτιο




Για τη δημιουργία ενός χώρου βιώσιμου για τα παιδιά κάντε προσεκτικές κινήσεις και επιλογές.
Αρχικά συζητείστε με τα παιδιά για τις προτιμήσεις τους, το αγαπημένο τους στυλ ή θέμα διακόσμησης, τα χρώματα που τους αρέσουν, τα υφάσματα, τα διακοσμητικά αντικείμενα, οι αφίσες, τα φωτιστικά.
Παιδικό δωμάτιο με θεματική διακόσμηση




Ο στόχος σας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, που να ικανοποιεί τις πολλές δραστηριότητες που γίνονται μέσα σ’ αυτόν (ύπνος, μελέτη, παιχνίδι, διασκέδαση).
Παιδικό δωμάτιο με θέμα το αυτοκίνητο












Πρέπει να προβλέπονται πολλοί ‘έξυπνοι’ αποθηκευτικοί χώροι και να υπάρχει αρμονικός συνδυασμός χρωμάτων, υφών και στυλ στα έπιπλα, τα υφάσματα, τα αντικείμενα.
Οι τοίχοι
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τους τοίχους του παιδικού δωματίου, όπως βάψιμο, ταπετσαρίες, μπορντούρες διαφόρων σχεδίων, αυτοκόλλητα τοίχου, ζωγραφικές παραστάσεις.
Αυτοκόλλητα τοίχου σε παιδικό δωμάτιο













Αυτοκόλλητα τοίχου σε παιδικό δωμάτιο










Αυτοκόλλητα τοίχου σε νεανικό δωμάτιο













Τα χρώματα πρέπει να είναι οικολογικά χωρίς τοξικές ουσίες σε φωτεινές, ζεστές αποχρώσεις, ώστε να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών. Τα πολύ έντονα και ψυχρά χρώματα κουράζουν και εκνευρίζουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Αρμονικός συνδυασμός πράσινου και ροζ σε παιδικό δωμάτιο











Οι τοιχογραφίες με παιδικές παραστάσεις είναι μια ακριβότερη επιλογή και αν την επιλέξετε αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν το αγαπημένο τους θέμα (ήρωες παραμυθιών, νεράιδες, πριγκίπισσες, ζώα, λουλούδια, αυτοκίνητα).
Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο















Τα έπιπλα
Τα κριτήρια επιλογής των επίπλων ενός παιδικού δωματίου είναι η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η αντοχή.
Επίσης η ηλικία των παιδιών καθορίζει το είδος και το μέγεθος της επίπλωσης.
Επιλέξτε έπιπλα με στρογγυλεμένα άκρα για αποφυγή ατυχημάτων, από μασίφ ξύλο μαλακό (έλατο, πεύκο, κυπαρίσσι, κέδρο) ή σκληρό, που είναι ανθεκτικότερο (τικ, καρυδιά, κερασιά, σφένδαμο, δρυς).
Παιδικό δωμάτιο



















Σήμερα συνηθίζονται έπιπλα από μοριοσανίδες MDF (υλικό που έχει φτιαχτεί από πιεσμένα πριονίδια ξύλου) ή κόντρα πλακέ με καπλαμάδες ξύλου για οικονομικότερες επιλογές.
Τα έπιπλα του παιδικού δωματίου είναι το κρεβάτι με κομοδίνο, η ντουλάπα, το γραφείο με την καρέκλα, η βιβλιοθήκη. Εφόσον το μέγεθος του χώρου το επιτρέπει, μπορείτε να επιλέξετε μικρό καναπέ, κουνιστή πολυθρόνα, τραπεζάκι.
Επίπλωση παιδικού δωματίου














Τα ράφια στους τοίχους μπορούν να φιλοξενήσουν βιβλία, αγαπημένα αναμνηστικά, παιχνίδια, κύπελλα.
Εξασφαλίστε αποθηκευτικούς χώρους ρούχων και παιχνιδιών στη ντουλάπα, στο κρεβάτι, ακόμη και σε καλαίσθητα κουτιά, που λειτουργούν σαν σκαμπό.


Τα υφάσματα
Επιλέξτε υφάσματα μαλακά με χαρούμενα χρώματα και σχέδια, για το κάλυμμα του κρεβατιού, ρίξτε επάνω μαξιλάρες για χαλάρωση και στο πάτωμα επιλέξτε χαλί μονόχρωμο ή με παιδικές παραστάσεις επιλογής των παιδιών σας.
Συνδυασμός υφασμάτων σε κουρτίνες και κάλυμμα κρεβατιού

















Χαλί παιδικού δωματίου





























Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι φωτεινό, αλλά χρειάζεται και κουρτίνα για να εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και σκίαση. Η κουρτίνα πρέπει να είναι από λεπτό ύφασμα χωρίς πολλή σούρα, τα πάνελ και οι ρολοκουρτίνες είναι περισσότερο κατάλληλα.
Πάνελς με διακριτικά σχέδια σε παιδικό δωμάτιο









Ρολοκουρτίνα σε νεανικό δωμάτιο




Ο φωτισμός
Ο γενικός φωτισμός είναι απαραίτητος για το παιδικό δωμάτιο. Απαιτείται ομοιόμορφος φωτισμός για ασφάλεια και οπτική άνεση των παιδιών στο χώρο. Ένα κεντρικό φωτιστικό κρεμαστό ή πλαφονιέρα οροφής είναι η κατάλληλη επιλογή.
Φωτιστικό κρεμαστό σε παιδικό δωμάτιοΕπιτραπέζιο φωτιστικό γραφείου σε παιδικό δωμάτιο















Επίσης απαιτείται φωτιστικό γραφείου για τη μελέτη των παιδιών.
Για φωτισμό τονισμού κάποιου σημείου του δωματίου ή διακοσμητικών αντικειμένων, μπορείτε να επιλέξετε σποτάκια. Τοποθετείστε τα σε θέσεις ασφαλείς, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας.
Προβλέψτε και πορτατίφ στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού.
Πορτατίφ κομοδίνου σε παιδικό δωμάτιοΚρεμαστό φωτιστικό με ιδιαίτερο σχέδιο σε παιδικό δωμάτιο









Επιλέξτε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας για καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Κρεμαστό φωτιστικό σε παιδικό δωμάτιο















Φωτιστικό σε έντονα χρώματα για παιδικό δωμάτιοα


























Γενικά η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι μια διαδικασία ευχάριστη για σας και τα παιδιά σας, που αφήνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα ελεύθερες να αναπτυχθούν για να δημιουργηθεί ένας χώρος ιδανικός για την σωστή ανάπτυξη και διαβίωση των παιδιών σας.
Καναπές σε νεανικό δωμάτιο

























 Μέτρα ασφαλείας για το παιδικό δωμάτιο


Όταν διαμορφώνει κανείς το δωμάτιο του παιδιού ή των παιδιών ένα βασικά θέμα για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει είναι και η ασφάλεια.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα ατυχήματα ενός παιδιού με βάση έρευνες συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο.
Οι ανάγκες σε ασφάλεια του παιδικού δωματίου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή των παιδιών που το κατοικούν. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες βασικές αρχές:
  1. Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο πρέπει να είναι μια ενιαία επιφάνεια, καθαρή από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί ή τα παιδιά.
  2. Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται, να τρέχουν σε αυτό. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά. Ιδανικό για παιδικό δωμάτιο θεωρείτε το ξύλινο πάτωμα.
  3. Σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι ώστε στο τέλος της μέρας να κρύβονται όλα τα παιχνίδια των παιδιών. Αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, το δάπεδο πρέπει να είναι ελεύθερο για να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν ή να τραυματιστούν.
  4. Το τι μπαίνει στους τοίχους του παιδικού δωματίου είναι επίσης πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, μπορεί το σπίτι να είναι αντισεισμικό όμως οι τοίχοι του παιδικού δωματίου να είναι γεμάτοι με αντικείμενα που σε περίπτωση σεισμού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Βιβλιοθήκες και ράφια, λοιπόν, πρέπει να είναι σταθερά, να μη βρίσκονται πάνω από το κρεβάτι και να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους (τα ποιο πολλά βιβλία και βαριά αντικείμενα να είναι χαμηλά). Απαγορεύονται διακοσμητικά από γυαλί και άλλα εύθραυστα υλικά.!
  5. Τα τζάμια στα παράθυρα καλύτερα να είναι συρόμενα. Τα ανοιγόμενα προς τα μέσα δεν είναι τόσο ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στο χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Καλό είναι επίσης οι τζαμαρίες να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη που να συγκρατεί τα σπασμένα γυαλιά σε περίπτωση ατυχήματος.
  6. Στα παιδιά αρέσει να χρησιμοποιούν στο παιχνίδι τους τα κινητά μέρη του δωματίου και να τα μετατρέπουν σε φρούρια, κρησφύγετα κ.ά. Καλό είναι λοιπόν τα ογκώδη έπιπλα να έχουν σταθερές βάσεις (να μην τουμπάρουν εύκολα) και χωρίς μυτερές γωνίες ή προεξοχές.
  7. Όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου θα πρέπει να είναι ασφαλείας, προστατεύοντας τα παιδιά από ηλεκτροπληξία, και όλες οι λάμπες σε απόσταση ασφαλείας ή καλυμμένες με προστατευτικό υλικό. Καλό είναι να έχουμε οικονομικές λάμπες κατανάλωσης, τόσο για περιβαλλοντικούς-οικονομικούς λόγους, όσο και για το λόγο ότι αναπτύσσουν χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζοντας τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή πυρκαγιών (προσοχή μόνο… αν σπάσουν, λόγω του ότι περιέχουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο χημικά, πρέπει να πετιούνται αμέσως σε ειδικά σημεία συλλογής τους).
  8. Τέλος καλό είναι ότι υπάρχει μέσα στο παιδικό δωμάτια να μην είναι φτιαγμένο από επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά (αποφεύγουμε τα πολλά πλαστικά και διάφορα χημικά είδη καθαρισμού). Για καλή υγιεινή καλό είναι επίσης το παιδικό δωμάτιο να μπορεί και να αερίζεται όσο πιο συχνά γίνεται.
Προσαρμοσμένα από πληροφορίες που υπάρχουν στις ιστοσελίδες: www.yourbaby.gr και www.lovebaby.gr

Άσκηση

Διαβάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να έχουμε υπόψη μας στη διαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου, μπορείς να εντοπίσεις κάποια προβλήματα ασφάλειας στα "παιδικά δωμάτια" που είδαμε παραπάνω;

Παρακάτω υπάρχει ένα διαφημιστικό σποτ από το "Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS"  με τίτλο:

"Το παιδικό δωμάτιο"

Στο τέλος του σποτ βλέπουμε να αναφέρει τα εξής:
Κι όμως αυτόν τον κόσμο ετοιμάζεις για το παιδί σου.
Άλλαξε συνήθειες.
Άλλαξε τον κόσμο.
  1. Τι μήνυμα θέλει άραγε να μας περάσει;
  2. Γιατί μας λέει να αλλάξουμε τον συνήθειες και να αλλάξουμε τον κόσμο;
  3. Γιατί νομίζετε ότι χρησιμοποιεί το παιδικό δωμάτιο για να μας περάσει αυτό το μήνυμα;
  4. Πιστεύετε ότι ο κόσμος γύρω μας έχει καμία σχέση με τα παιδικά δωμάτια;


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ο κήπος με τις γάτες

Μια διασκευή του βιβλίου-παραμυθιού του Ιταλού ψυχολόγου Luciano Morati με τίτλο «Ο κήπος με τις 11 γάτες». Το θέμα του είναι οι εξαρτησιογόνες και ψυχοτρόπες ουσίες. Στόχος του είναι να συνεισφέρει στην πρόληψη της χρήσης αυτών των ουσιών, δίνοντας ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τους βαθύτερους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου στη ζωή ενός ανήλικου.

Το σενάριο και τους διαλόγους της θεατρικής διασκευής μπορείτε να τους βρείτε εδώ http://garden4cats.blogspot.gr/ 

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο δύο ή περισσότερων αριθμών και κριτήρια διαιρετότητας

Παίρνουμε το  μεγαλύτερο από τους αριθμούς που μας δίνουν. Αν αυτός διαιρείται ακριβώς από τους άλλους δύο τελειώσαμε. Αυτός είναι το ΕΚΠ δηλαδή το Ελάχιστο Κοινό πολλαπλάσιο.

Αν δεν διαιρείται και από τους δύο, τότε τον διπλασιάζουμε, τον τριπλασιάζουμε κ.ο.κ έως ότου βρούμε κάποιο πολλαπλάσιό του που θα διαιρείται από τους άλλους δύο.


Παρακάτω δείτε και το βίντεο για τα κριτήρια διαιρετότητας ενός αριθμού.