Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα



Ανθολόγιο Ε΄-Στ΄ - Ενότητα Β8 σελ. 65


 Ακολουθεί απόσπασμα από  το βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα"
 
... Τι λοιπόν να κάνει; Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Το 'βαλε κάτω και το παίδεψε, το 'πλεξε όπως είδε να κάνουν οι γύφτοι με το καλάθι. Στο τέλος το βρήκε: Θα 'πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει, αυτά που του 'κρυβαν οι μεγάλοι πίσω απ' τα παραμύθια που λέγανε αυτοί οι μικροί χάρτινοι παππούδες που κάθονται στα γόνατα σου και σου λένε τις ιστορίες τους χωρίς καμώματα και παρακάλια.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε η γιαγιά του «Παρά Πέντε»

Ειρήνη Κουμαριανού...




Πέθανε η γιαγιά του «Παρά Πέντε» (video)Η Ειρήνη Κουμαριανού, η γιαγιά του Γιώργου Καπουτζίδη στο τηλεοπτικό «Παρά Πέντε», άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 82 ετών, το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου 2013, στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα καρδιάς.

Γεννημένη στο Γαλάτσι το 1930, φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο για να ξεκινήσει την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της μεγάλης, κυρίως, οθόνης, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τήξη και πήξη γυαλιού


Για το μάθημα της Φυσικής "Τήξη-Πήξη" γίνεται μια αναφορά στην κατασκευή και επεξεργασία του γυαλιού. Δείτε αν θέλετε λίγα αποσπάσματα από το παραπάνω βίντεο του Corning Museum of Glass, όπου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν τα έργα τους με βάση το γυαλί.

Παρακάτω δείτε επίσης δύο βιντεάκι (το πρώτο είναι στα ελληνικά) που δείχνουν τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία από την οποία παρασκευάζεται το γυαλί.


Πώς κατασκευάζεται το γυαλί;

Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο και κάποια άλλα βοηθητικά συστατικά!
Για να καταφέρουμε να το φέρουμε σε τέτοια κατάσταση με τέτοιες ιδιότητες, ζεσταίνουμε αυτό το μίγμα σε θερμοκρασία 1700 βαθμών κελσίου (περίπου)

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Susan Boyle - Britains Got Talent 2009

Αυτή η ανάρτηση έρχεται συμπληρωματικά στο κείμενο που δουλέψαμε από το ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ της Ε' & ΣΤ' ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ με τίτλο Η Βαγγελίτσα της Έλλη Αλεξίου.
Η Boyle σε ηλικία 47 ετών, ζούσε μόνο με το γάτο της και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση μέσω του Αγγλικού τηλεοπτικού σόου "Britain's Got Talent".
Έσπασε εκείνη την εποχή, το 2009, τα ρεκόρ στο YouTube με την εκτέλεση του I Dreamed a Dream (από το Les Misérables) και το Cry Me a River.
Η φωνή είναι το μόνο στοιχείο της επιτυχίας της, λέει ο αναλυτής Keith Caulfield.
"Η ιστορία της συγκινεί πολλούς οι οποίοι βλέπουν κάτι από τον εαυτό τους σε αυτήν. "


Μέσα από ένα βιβλίο αυτοβιογραφίας της,  η Susan γράφει:  
"Όταν ανέβηκα στην σκηνή για την ακρόαση ήμουν φοβισμένη και πενθούσα για το θάνατο της μητέρας μου. Δε με ένοιαζε πως θα δείξω. Πιστεύω πως μέσα σε αυτόν τον χρόνο ωρίμασα, έγινα περισσότερο γυναίκα και δε φοβάμαι πλέον.
...
Η ιστορία μου δείχνει ξεκάθαρα πως δεν πρέπει να κρίνεις τον άλλον από την εικόνα του και να τον βλέπεις ως ολόκληρη προσωπικότητα. Τα όνειρα δεν είναι απίθανα άμα έχεις κουράγιο και θέληση

Το 'I Dreamed a Dream' της Σκοτσέζας Susan Boyle πούλησε 701,000 αντίτυπα από την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομάδα πωλήσεων του 2009.

Ο πρώτος της δίσκος, που κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου, ξεπέρασε τις πωλήσεις του Eminem που είχε την περσινή πρωτιά με το άλμπουμ "Relapse" το οποίο τον Μάιo πούλησε 608,000 αντίτυπα.
Το “Dream” παρουσίασε τη μεγαλύτερη σε πωλήσεις εβδομάδα μετά από τις 784,000 πωλήσεις του "Black Ice" των AC/DC τον Οκτώβριο του 2008.
 Είναι επίσης το μεγαλύτερο ντεμπούτο από γυναίκα ανάλογα με τις μετρήσεις της SoundScan. 
Μέχρι τώρα η Ashanti είχε την πρωτιά με το ομότιτλο δίσκο της το 2002 το οποίο πούλησε 503,000. 
Το μόνο ντεμπούτο που ξεπέρασε σε πωλήσεις την Boyle είναι το "Doggystyle" του Snoop Dogg me 803,000 πωλήσεις το 1993. 


Με λίγα λόγια. 
Από εκεί που δεν την γνώριζε σχεδόν άνθρωπος, απέκτησε παγκόσμια επιτυχία, ξεπερνώντας με τα τραγούδια της σε πωλήσεις, συγκροτήματα και τραγουδιστές, που ήταν για χρόνια καταξιωμένοι.


  Η Susan Boyle έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας τα τρία της πρώτα albums έφτασαν κατευθείαν στην πρώτη θέση του UK Album Chart, σε λιγότερο από δύο χρόνια!  
Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε κάποιες ακόμα εκτελέσεις της, από τότε που έγινε διάσημη και μετά: 

Και εδώ σε ντουέτο με τον παγκοσμίως διάσημο Ισπανό Τενόρο Placido Domingo.

Αν σας ενδιαφέρει να ακούσετε και άλλα τραγούδια από αυτή την υπέροχη φωνή είναι απλό.
Κάντε μια έρευνα σε μια μηχανή αναζήτησης (πχ google), γράφοντας το όνομά της "Susan Boyle" και επιλέγοντας "videos".
Πηγές: MtvGreeceCosmo, Sigmalive

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Οι λέξεις πονάνε

Οι λέξεις πονάνε!
Μη συμμετέχεις σε αυτό.
Βοήθα όποιον βλέπεις να πέφτει θύμα λεκτικής κακοποίησης ή κοινωνικής απομόνωσης.


Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Θερμότητα και νερό

Δείτε πώς στη Σιβηρία σε θερμοκρασία -40ο C, το βραστό νερό παγώνει αμέσως.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στον «ιππικό» ρυθμό του κορεάτη


Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ και το έντυπο φυλλάδιο για αυτή τη διδασκαλία.

 
Ολοκληρώνοντας στο μάθημα της γλώσσας την ενότητα 7, με θέμα τη μουσική, θα ήθελα να βλέπαμε λίγο και κάτι πιο σύγχρονο από μουσικής απόψεως. Συγκεκριμένα το τραγούδι που ίσως ακούγεται περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα τους τελευταίους μήνες, με τον τίτλο «Gangnam style» (γκαγκναμ στάιλ ελληνιστί).

Υπάρχει άραγε κάποιος ο οποίος δεν το έχει ακούσει ακόμα; Πρόκειται για ένα κορεάτικο κομμάτι το οποίο απέκτησε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα μέσα από την ιστοσελίδα του στο YouTube.


Στις 10 Ιανουαρίου το βράδυ, που το έλεγξα για τελευταία φορά, αναφέρει ότι το έχουν δει 1.157.247.815 άνθρωποι, ένας αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει όλα τ’ άλλα τραγούδια του συγκεκριμένου δημοφιλούς ιστοχώρου σε θεαματικότητα, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του το “Baby” (818.167.243 θεάσεις), γνωστό και αμφιλεγόμενης αισθητικής τραγούδι του Justin Bieber

Επίσης μέχρι σήμερα το τραγούδι έχει φτάσει στην κορυφή των επιτυχιών σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.
Το περιεχόμενο του τραγουδιού σατιρίζει τον τρόπο ζωής σε μια πλούσια περιοχή της Σεούλ (πρωτεύουσα της νοτίου Κορέας) ονόματι Γκάγκναμ από την οποία είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του τραγουδιού. Μπορεί βέβαια το νόημα των στίχων του να γίνεται αντιληπτό μόνο από όσους μιλούν κορεάτικα και είναι εξοικειωμένοι με τη ζωή στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, όμως παρόλα αυτά ο ράπερ Psy (Πι ες γουάι ελληνιστί) έχει καταφέρει να παρασύρει ολόκληρο τον κόσμο στον ρυθμό της μουσικής του.
Η μανία για τον χορό «του ιππέα» έχει καταλάβει ακόμα και αρχηγούς κρατών, ενώ δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον συμπατριώτη του Psy, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος σε δημόσια εμφάνιση προσπάθησε να μιμηθεί τις χορευτικές κινήσεις του τραγουδιού και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο τραγούδι «δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη». Παράλληλα έχρισε τον τραγουδιστή «πρέσβη καλής θελήσεως»!
Ποιος είναι όμως αυτός ο 35χρονος ράπερ Psy; Το πραγματικό του όνομα είναι Παρκ Ζάε Σανγκ και είναι παιδί πλούσιας οικογένειας από το Γκάνγκναμ της Σεούλ. Στο σχολείο ο Παρκ ήταν ο «γελωτοποιός της τάξης», που έκανε συνεχώς αστεία και πειράγματα.
Όταν ήταν 15 ετών, είδε ένα βίντεο από συναυλία του συγκροτήματος Queen (διάσημο συγκρότημα από τη δεκαετία κυρίως του ’70 και ’80), το οποίο ξύπνησε το πάθος του για μουσική. Λίγα χρόνια αργότερα πήγε στην Αμερική για σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα του, που είχε δισκογραφική εταιρεία. Παράτησε όμως τις σπουδές του για να ασχοληθεί με τη μουσική που τόσο λάτρευε.
Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, στο οποίο οι κορεάτικες αρχές του επέβαλαν πρόστιμο για το «ανάρμοστο περιεχόμενό» του. Ο Psy αρχίζει από τότε να καθιερώνεται στην πατρίδα του ως ένας «παράξενος» και αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του συνεχίζει να προκαλεί συχνά με τα «άσεμνα» τραγούδια του.  Το δεύτερό του άλμπουμ το 2002 προκαλεί αντιδράσεις και απαγορεύεται η πώλησή του σε άτομα κάτω των 19 ετών.  Το 2003, ωστόσο, με τον τρίτο του δίσκο, γνωρίζει επιτυχία στη χώρα του.
Για μερικά χρόνια στη συνέχεια αναγκάζεται να παρατήσει τη μουσική λόγω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που του επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Το 2010 επανέρχεται πάλι στη μουσική σκηνή με δύο νέα άλμπουμ και με το τραγούδι «Right Now» το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία. 

Ενδιαφέρον έχει βέβαια, ότι το συγκεκριμένο κομμάτι απαγορεύθηκε από το κορεάτικο υπουργείο Ισότητας των Φύλων και Οικογενείας, λόγω των «άσεμνων» στίχων του.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, μπορεί να βρει κανείς τους στίχους του τραγουδιού σε αγγλική μετάφραση, για να διαπιστώσει ότι το τραγούδι λέει μεταξύ άλλων:  Who are you to worry about me? Mind your business. Forget it and jump! RIGHT NOW! I'm not gonna be discouraged. I'm not going to surrender. «Επαναστατικά» λόγια δηλαδή, μάλλον κάποιου εφήβου, ενάντια πιθανόν στους γονείς του ή την κοινωνία.
Είναι βέβαια άξιο απορίας γιατί οι στίχοι αυτοί να ενοχλήσουν τόσο τις κορεάτικες αρχές, αλλά προφανώς θα είχαν τους λόγους τους. Από την άλλη, τέτοιου είδους «απαγορεύσεις», συνήθως το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να προσφέρουν μια δωρεάν διαφήμιση στο εν λόγω τραγούδι και σ’ αυτόν που το τραγουδάει.
Εν έτει 2013 ο Psy συνεχίζει να παρασέρνει εμάς αλλά και όλο τον πλανήτη στο ρυθμό του. Θα καταφέρει ωστόσο με τη μουσική του, να μείνει διαχρονικά στην επικαιρότητα και να εδραιωθεί στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα ή μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ξεχαστεί το όλο θέμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με τόσα άλλα δημοφιλή τραγούδια (κλασσικό παράδειγμα εδώ είναι το Mambo Nr5”). Αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να μας δείξει.

Πηγές: Wikipedia, YouTube, «Έθνος της Κυριακής» (30 Δεκ 2012) σεάρθρο της Πανσεληνά Ε.  
Γιώργος Π. Μαρκατάτος
Εργασίες:

  1. Βρείτε επιπλέον πληροφορίες για την περιοχή Gangnam της Σεούλ.
  2. Γιατί ο τίτλος του άρθρου αναφέρει τον «ιππικό» ρυθμό του κορεάτη;
  3. Γράψτε με λίγα λόγια, γιατί νομίζετε εσείς ότι το τραγούδι Gangnam style έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Δεν κάνει κρύο


Στο μάθημα της Γλώσσας είμαστε στην ενότητα 7. Το θέμα μας είναι η μουσική. Στη σελίδα 17-18 έχει τους στοίχους από κάποια ωραία τραγούδια. Σκέφτηκα να τραγουδήσουμε και εμείς ένα επίκαιρο, το "Δεν κάνει κρύο" του συγκροτήματος Locomondo (μουσική, στοίχοι και εκτέλεση) από το έτος 2005  


 

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα
Κρύο δεν έκανε ποτέ
Έλα απόψε για να νιώσεις
Όπως δεν ένιωσες ποτέ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ

Είναι η λέξη της πρότασης που φανερώνει ότι το υποκείμενο έχει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό ή βρίσκεται σε μια κατάσταση.
Κατηγορούμενο παίρνουν μόνο ορισμένα ρήματα, τα οποία ονομάζονται συνδετικά, επειδή συνδέουν το υποκείμενο με το κατηγορούμενο.
Τα πιο συνηθισμένα ρήματα είναι τα εξής: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, ονομάζομαι, γεννιέμαι, θεωρούμαι, παρουσιάζομαι, ορκίζομαι, σπουδάζω.